Bilim-Toplum Projesi: TÜBİTAK-Benden Önce Mardin / TÜBİTAK-Arkeoloji Laboratuvarı Projesi

Bilim-Toplum Projesi: TÜBİTAK-Benden Önce Mardin, 2020-2021

ODTÜ Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen ve TUBİTAK 4004 Bilim Okulu çağrısı kapsamında desteklenen “Benden Önce Mardin”  projesinde amaç Mardinli öğrencileri kültürel miras kavramı ile tanıştırarak yaşadıkları kent, miras ve koruma alanında farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.

Projenin gerçekleştirilebilmesi için zengin kültürel ve tarihi mekânlarla birlikte somut olmayan miras unsurlarına sahip bir kent olan, aynı zamanda da kentsel dokusu ve mimari özellikleri sebebi ile UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi’nde yer alan Mardin seçilmiştir. Etkinlikler kentin Yeşilli ilçesinde yer alan Yeşilli Yatılı Bölge Okulu 6. ve 7. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir.

Proje süresince, hazırlanan eğitici ve eğlenceli sunumların yanı sıra çeşitli drama yöntemleri, gezi, gözlem ve sanatsal üretimlerden faydalanılarak etkileşimli bir öğrenme süreci yaratılmıştır.

Mardin etkinlikleri Ekim 2021 sonunda tamalanmıştır. Ancak önümüzdeki dönemlerde projenin başka kentlerde de devam etmesi planlanmaktadır.

Proje videomuzun linki aşağıdadır.

Bilim-Toplum Projesi: TÜBİTAK-Arkeoloji Laboratuvarı Projesi, 2015-2016

www.arkeolojilab.metu.edu.tr

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 2015-2016 yılları içerisinde faaliyet gösteren bir bilim okulu projesidir. Bu proje 12 yaş grubuna yönelik etkinlikler içermekte olup, Ankara’da bulunan çeşitli okulların katılımıyla, müzeler haftasının kutlandığı 18-22 Mayıs 2015 tarihlerinde başlamıştır. Yapılan etkinlikler arasında çeşitli dersler ve sunumların yanısıra, yaratıcı drama, resim, temsili kazı gibi çalışmalar yer almaktadır. Proje kapsamında katılımcıların ulaşımları ve bir öğün yemekleri karşılanmakta, ayrıca katılımcılara arkeolojiyle ilgili çeşitli kitap ve eğitim materyalleri verilmektedir.